BEZOEK AAN DE VERNIEUWDE HANDELSBEURS IN ANTWERPEN, DONDERDAG 14 OKTOBER 2021
Onze eerste uitstap na de piek van “Corona”, brengt ons naar Antwerpen. De nodige voorzorgen werden in acht genomen: de mondmaskertjes gingen nog op bij het openbaar vervoer omdat alle heuveltjes aangaande de pandemie nog niet genomen zijn.
Stralende gezichten, een blij weerzien op het perron Kapelle-op-den-Bos, in het Centraal station Antwerpen, waar Walter
en Anita ons staan op te wachten. Aangezien de grote meerderheid van de 45 deelnemers zich met de trein en metro naar de plaats van afspraak begeven, is het even stressen want niet iedereen is in Mechelen op dezelfde trein gestapt naar Antwerpen.
Ik wacht samen met Anita de overige deelnemers op. We zijn dan ook opgelucht als we met een tiental minuten vertraging ons naar de Grote Markt kunnen begeven en ons snel bij de rest van het gezelschap kunnen voegen. We maken even kennis met de gidsen en starten onze 2 uur durende rondleiding. De rode draad van deze uitstap is “handel” met als hoogtepunt de “Vernieuwde Handelsbeurs” in Antwerpen.
Meteen merken we dat we een uitstekende gids hebben om ons rond te leiden. Aan de hand van een kaart op de buitenzijde van het stadhuis vertelt de gids over de gouden eeuw van Antwerpen. Deze situeerde zich tussen 1490 en 1530. De ontwikkeling van de stad Antwerpen was grandioos. Internationale handel, de jaarmarkten, de economische bloei en de culturele welvaart zette de Scheldestad op de wereldkaart.
Voordat in de 16de eeuw, de Gouden Eeuw aanbrak voor de stad Antwerpen, was de stad Brugge tijdens de Middeleeuwen het internationaal handelscentrum van de Zuidelijke Nederlanden.
Brabantse jaarmarkten werden 4 keer per jaar gehouden. De handelssystemen van Brugge en de Brabantse jaarmarkten vulden elkaar in eerste instantie heel goed aan. Maar in de 16de eeuw betekende de politieke chaos in Brugge en het grote succes van de Brabantse jaarmarkten uiteindelijk de ondergang van Brugge als internationaal handelscentrum en het begin van de Gouden Eeuw voor de stad Antwerpen.
Na 30 jaar ongekende groei zette zich rond 1520 een groeivertraging in. Gevolg; verminderde werkgelegenheid, hoge graanprijzen, sociale onlusten enz.
We gaan richting Hofstraat naar het huis Den Rhyn, of Oude Beurs. De gevel langs de straatkant uit de 19de eeuw laat niet vermoeden dat daarachter een pand zit met een sfeervolle binnenkoer uit de 16de eeuw. In 1485 werd dit voornamelijk gebruikt om o.a. specerijen in openlucht te verhandelen. Het gebouw wordt beschouwd als een voorloper van het beursgebouw en is daardoor van historisch belang. In een hoek staat een toren met belvédère, bekend als Pagaddertoren van waarop men de schepen op de Schelde kon waarnemen.
We wandelen verder langs het oudste huis van Antwerpen (circa 1480), het laatste voorbeeld van middeleeuwse stijl van bouwen. Dit huis overleefde zes oorlogen en 500 jaar stadplanning en is nog steeds bewoond.
We merken op onze wandeling op vele hoekgevels beeltenissen van O.L.V. , teken van Christelijke vroomheid van de bewoners, met daaronder een lantaarn. De hoekverlichting kwam ten goede voor de veiligheid op straat, daarom zouden de eigenaars ook een vergoeding gekregen hebben. Nu zijn velen beelden beschermd erfgoed geworden.
Met onze gids komen we op het H. Conscienceplein met de Sint Carolus-Borromeuskerk. Die werd gebouwd door de Jezuïeten in Barokke stijl. En dan trekken we verder door naar het hoogtepunt van ons bezoek “De Handelsbeurs”.
Zoals voorspeld in onze uitnodiging neemt de gids ons mee in de historiek van het gebouw, de bouwkundige details, de decoratieve elementen, naar de geschilderde wereldkaarten, de houten kantoortjes enz. We delen in de geheimen van dit mooie complex, de parel aan de Antwerpse kroon.
Ondertussen is het 12u30 geworden, tijd om ons wat aan te sterken en onze dorst te lessen.
In de “FIERA” , restaurant met een unieke setting, worden we vriendelijk verwelkomd door het personeel. Alles staat klaar om van onze keuze menu en een lekker glaasje wijn, en tot slot een kopje koffie of thee te genieten. (De toegang tot de toiletten, het enige minpuntje op deze prachtige locatie).
Walter en ikzelf hebben genoten van jullie gezelschap, de uitstekende gidsen, de aangename sfeer, het menu en het zonnetje dat ons verwelkomde in het huiswaarts keren. Graag tot een volgende keer.
Irène en Walter