Verslag uitstap Antwerpen: joodse buurt en justitiepaleis.
Donderdag 17 oktober 2019 was Antwerpen aan de beurt voor een bezoek aan de Joodse buurt en aan het Vlinderpaleis. De weersverwachtingen waren vrij regenachtig ... maar op de valreep was het KMI zo vriendelijk om zijn prognoses bij te sturen zodat alles onder een stralende herfstzon kon doorgaan.
De deelnemers trotseerden de ochtendspits om per trein vanuit de vier windstreken samen te komen in het centraal station Antwerpen. Daar werden we opgewacht door gidsen van de stad Antwerpen voor een rondleiding in de joodse buurt. Er wonen ongeveer 20.000 joden in de wijk rond het centraal station. De aandacht ging in de eerste plaats naar de 10% chassidische joden : een vrij gesloten gemeenschap die strenge leefregels hanteert, gekenmerkt door een strikte sociale controle. Als men wil huwen zoekt een bemiddelaar een geschikte partner, rekening houdend met de sociale en financiële situatie van jouw familie en die van de toekomstige partner. Opvallend waren ook de voedings- en kledingvoorschriften. Verder kregen we inzicht in het ontstaan en de huidige beleving van een groot aantal feestelijkheden binnen de gesloten gemeenschap. Dit en nog veel meer werd ons met veel anekdotes toegelicht door de enthousiaste en bekwame gidsen.
Daarna gingen we met de tram 8 richting Antwerpen Zuid waar we genoten van een verzorgde lunch in brasserie ’t Pakhuis. Dit uniek pand uit de 18° eeuw doet vandaag dienst als restaurant én als stadsbrouwerij van authentieke lokale bieren zoals “Den Bangelijke” en “De Zwarte Sinjoor”.
Vervolgens enkele stappen verder naar het nieuwe justitiepaleis in Antwerpen , ook wel Vlinderpaleis genoemd. Dit Vlinderpaleis werd in 2006 in gebruik genomen en zeker, met o.a. zijn 6 puntvormig dak, een eyecatcher voor de zuidelijke toegang tot de stad Antwerpen. We kregen uitleg van professionele gidsen die werkzaam waren in dit justitiepaleis. Dank zij hen kregen we een inzicht in de constructie van dit merkwaardig gebouw en welke rechtbanken, met hun ondersteunende diensten, er actief zijn.
Hun toelichtingen werden aangevuld met anekdotes uit hun beroepscarrière, wat het geheel bevattelijk maakte. Het relaas over de menselijke tragedies, behandeld in de rechtbanken, gaf een realistische en humane kijk op de werking van justitie.
Tenslotte zijn we met de tram terug gereden tot aan het centraal station waar de uitstap werd afgerond in het mooie café Royal. De verwerking van de twee bezoeken nam meer tijd in beslag dan gedacht ... maar tenslotte werd de terugreis aangevangen vanuit het impressionante centraal station.
De deelnemers van de uitstap hebben heel wat informatie gekregen over het jodendom en justitie. Het was een leerrijke uitstap.
Walter Van De Wiele en Eric Van Win