UITSTAP naar THUIN – donderdag 17 september 2015

Twee jaar geleden, op het vakantiesalon in Brussel, werd mijn aandacht getrokken op de infostand van Thuin. Ik had niet het minste vermoeden wat die stad, waarvan ik alleen deThuin 4 w naam kende, te bieden had. Een uitgebreide brochure en het enthousiasme van de hostesses maakten me nieuwsgierig. Enkele dagen later reserveerde ik een uitstap en maakte ik een afspraak om ter plaatse kennis te maken met de omgeving. Wie de excursie meemaakte kan getuigen dat het een goede keuze was.

Het aantal inschrijvingen lag onverwacht laag ( 41 waarvan 6 afgemeld ). Het onverwachte opdagen van Hugo en echtgenote was dan ook welkom.

De heenreis verliep uitermate vlot. De plaatselijke gids stond ons op te wachten en loodste de groep onmiddellijk naar een nabij gelegen brasserie voor een kopje koffie.

Thuin 1 wOp het centrale plein, waar vroeger een kerk stond, begint de rondleiding. Met veel overtuiging en een duidelijke dictie slaagt Martin, een Nederlandstalige gids, erin de deelnemers te boeien met de geschiedenis van deze historische vestingstad gelegen aan de Samber, ten zuidwesten van Charleroi. Een Gallo-romeinse begraafplaats bewijst de Romeinse aanwezigheid in de 2de en 3de eeuw. De versterkte bovenstad diende in tijden van nood als vluchtoord voor de monniken en ze was nauw verbonden met de geschiedenis van de abdij van Lobbes. De stad bereikte haar grootste bloeiperiode in de 10de en 11de eeuw.

Het Belfort van Thuin, door Unesco opgenomen als Thuin 2 wWerelderfgoed, is de overblijvende toren van een collegiale kerk die in 1811 verwoest werd. Wie goed te been is kan naar boven klauteren tot aan de vier nissen waar men kan genieten van een uitzonderlijk panorama en van een zicht op de vallei van de Samber. Onderweg ontdekken we de beiaard met 25 klokken. Voor wie het rustiger aan wil dThuin 3 woen wordt een film vertoond die vertelt over de restauratie die een jaar heeft geduurd en staan meertalige informatieborden ter beschikking.

Het is nu tijd om aan een verkennende wandeling te beginnen. Met de smalle kasseiweggetjes kan men er niet naast kijken dat Thuin een middeleeuws vestingstadje is. Uniek zijn de hangende tuinen, Thuin 5 wstadstuintjes die tussen de kronkelende steegjes liggen. Veel van die tuinen worden verwaarloosd maar andere doen dienst als moestuin voor jonge gezinnen. Na een korte maar fikse klimpartij belanden we op het hoogste punt waar we een prachtig zicht hebben op de stad, zijn tuinen en zijn oude stadspoorten.

In La distillerie de Biercée staat de tafel gedekt. In een gezellig kader wordt na het aperitief een lekkere lunch opgediend vergezeld van witte en rode wijn. We kunnen rustig de tijd nemen. De distillerie is sedert 1946 een jenever- en likeurstokerij. Men gebruikte aanvankelijk inheemse appelen en kersen, later werd citroenlikeur een groot succes.

Thuin 8 ws Namiddags staat eerst een bezoek aan het kasteel van Fosteau op het programma. We worden ontvangen door de kasteelheer die een Vlaming en antiquair blijkt te zijn. Het kasteel is een goed voorbeeld van opeenvolgende uitbreidingen die leidden van een middeleeuwse donjon tot een residentieel kasteel. Maarschalk Reille overnachtte hier met zijn 22.000 manschappen alvorens te vertrekken naar de slag van Waterloo. Opvallend zijn de prachtige ridderzaal, een van de mooiste gotische zalen in België, en de sobere Franse tuin die via opeenvolgende terrassen tot aan een vijver leidt. In een van de vertrekken werd een apotheek ondergebracht.

In de nabijheid bevinden zich de ruïnes van de cisterciënzerabdij van Aulne. We Thuin 7 wbeperken de kennismaking tot het bekijken van wat aan de omheining nog zichtbaar is. Door het geweld van de Franse Revolutie, maar ook en vooral door de plaatselijke bevolking werd Aulne zodanig vernield dat er slechts een ruïne overbleef. In de 19de eeuw werden bepaalde delen gerestaureerd die een nieuwe bestemming kregen.

We besluiten de dag met een welgekomen degustatie in de Brasserie de l’Abbaye d’Aulne.

 

Paul Delefortrie

Go to top