Bezoek aan Woensdrecht en Bergen op Zoom.
Stipt om 8 uur vertrokken we in Kapelle-op-den-Bos met de bus richting Woensdrecht.
Door het vlotte verkeer kwamen we vroeger dan verwacht aan in het Gelegenheidscentrum “Non Plus Ultra”, waar we gastvrij werden ontvangen. De koffie en vlaaipunt met of zonder slagroom stonden reeds klaar.
Kees heette ons hartelijk welkom en informeerde ons over het verloop van de activiteiten van de voormiddag.
Hij reed de bus voor en gidste ons langs smalle wegen doorheen een bijzonder stukje Nederland, op weg naar de aspergeteler Corné Ooms. Mooie panorama’s, fraaie boerderijen met enorm grote velden er omheen spreiden zich voor ons uit.
De Brabantse Wal!
Op het aspergeveld werden we verwelkomd door Corné, die ons een zeer deskundige uitleg gaf over de kweek van de asperges.
We weten nu dat een asperge ontstaat uit wortels die wel 4m tot 5m lang kunnen worden.
Uniek voor de aspergeteelt op de “Brabantse wal” is dat die wal gevormd werd door water. Zo ontstond er arme zandgrond maar met véél mineralen. Door toedoen van de goede waterhuishouding, de ligging waar de Zuid-Oosterwind de gewassen droogt op natuurlijke wijze en een goede bemesting met champignonmest, worden lekkere asperges verkregen.
De aspergeteelt is hier wel 100 jaar oud!
Vervolgens gingen we een bezoek brengen aan het bedrijf van Corné Ooms. De gestoken asperges komen van het veld hier terecht, waar ze een bad krijgen in water van 4° Celsius gedurende 1 nacht. Daarna gaan ze naar de machine om ze af te snijden en te sorteren in 6 categorieën. Corné vertelde ons dat alle asperges dezelfde smaak hebben, ongeacht de dikte. Dan konden we kennis maken met de schilmachine, waar we verwonderd keken hoe de hangende asperges geschild werden door de automatische schilmachine.
Heb jij het ook gehoord? Zij verwerken daar op het bedrijf jaarlijks 300 ton asperges!
Na de rondleiding kregen we eveneens de gelegenheid tot aankoop. Het winkeltje had veel bijval.
De klok sloeg 12, het was tijd om terug te keren naar het “Non Plus Ultra” voor het middagmaal. Een drankje ter verwelkoming, een menu met keuze tussen 2 soorten soep gevolgd door rijkelijk aangebrachte asperges met Belgische Beenham en/of warme zalm, peterselieaardappeltjes, krokketjes streelden onze smaakpupillen en vulden onze magen.
Het diner werd afgesloten met lekkere roomrijst, vanille ijs met kersen en Hollandse aardbeien (uit Hoogstraten?) en tot slot een tas koffie of thee.
Het werd tijd om afscheid te nemen van deze vriendelijke uitbater en zijn personeel om ons verder te begeven naar Bergen op Zoom voor onze stadswandeling.
Vier gidsen stonden er ter onze beschikking. De ene groep werd al wat beter geïnformeerd dan de andere over het rijke verleden van Bergen op Zoom door deze gidsen vrijwilligers.
Er werd een woordje gewijd aan de Sint Gertrudiskerk, de toren “De Peperbus” en het standbeeld van Anton Van Duinkerken.
We brachten een bezoek aan het stadhuis waar enkel nog de kelders authentiek zijn uit de 14de eeuw en voor het overige werd opgetrokken uit overblijfselen uit verschillende eeuwen. Het bezoek aan de synagoge is me bijzonder bijgebleven.
De Synagoge die werd opgetrokken dankzij koning Willem I, die in 1830 de Joodse gemeenschap 1000 gulden schonk voor de bouw. In 1832 werd er met de bouw gestart en in 1833 werd het gebouw ingewijd. In 1932 werd het 100 jarig bestaan gevierd in het bijzijn van vele notabelen.
Na de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 werd de synagoge gesloten. Het uitoefenen van de Joodse godsdienst werd toen verboden.
In 1945 werd de synagoge teruggegeven aan de Joodse gemeenschap. Er is echter geen minjan meer (10 volwassen mannen, die nodig zijn om een dienst te houden).
Het gebouw werd dan verhuurd voor allerlei doeleinden zodat er tot slot een verkrot gebouw restte. Dankzij subsidie kon men in 1974/1975 met de eerste restauratie starten om tot slot na meerdere restauraties in 1998 de vernieuwde sjoel in gebruik te nemen als gedenkplaats voor de verdwenen Joodse gemeenschap van Bergen op Zoom.
Wij konden ook kennis maken met het “Het Markiezenhof”. Een prachtig gebouw uit de 15e eeuw en het voormalige woonpaleis van de heren en markiezen van Bergen op Zoom. Het is nu in gebruik als museum, maar voor wie er nog eens op uit trekt naar Bergen op Zoom, zeker een bezoek waard!
Na een afscheidsdrankje in ‘Den Bourgondiër” op de Grote Markt trokken we met een zeer tevreden gezelschap te voet naar onze bus. Onze chauffeur bracht ons veilig terug naar Kapelle-op-den-Bos.
Irene en Walter