5 September 2013: Excursie naar Ieper

 

Vanaf volgend jaar worden overal te lande maar vooral in Ieper evenementen georganiseerd naar aanleiding van de herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Ter voorbereiding organiseerde de Vriendenkring een excursie naar Ieper op donderdag 5 september. Zeventig personen hadden daarvoor interesse.

Het verkeer verliep vlot zodat we na een lange busrit tijdig kunnen genieten van een kop koffie in het ruime museumcafé, een annex van de tentoonstelling ‘In Flanders Fields’.

Bij het betreden van de museumsite ontvangt iedere bezoeker een polsbandje. Dankzij de chip die in het polsbandje zit, wordt de taalkeuze automatisch ingesteld en kan de bezoeker persoonlijke verhalen ontdekken doorheen de permanente tentoonstelling. Het In Flanders Fields Museum brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de West-Vlaamse frontstreek. Soldaten uit meer dan vijftig verschillende landen en culturen namen deel aan deze oorlog. Naast de honderden authentieke objecten is er ook aandacht voor het verhaal van de ‘kleine man’. Levensechte personages confronteren de bezoeker met zijn evenmens in de oorlog een eeuw geleden. Ieder kan op eigen tempo door de tentoonstelling wandelen en komt ongewild onder de indruk van de gruwel die honderd jaar geleden in onze contreien plaats vond. Bij het zien van vluchtende gezinnen denken we onwillekeurig aan wat zich vandaag in het Midden-Oosten afspeelt.

Na deze confronterende rondgang worden we in ‘Het Ganzeke’ vergast op een lekker middagmaal met Iepers tapjesvlees als hoofdschotel. Het aperitiefje en de wijn passen er goed bij.

Ieper1

Om 14.30 uur staat de plaatselijke gids klaar voor een rondrit. Een eerste maal stoppen we aan de Lettenbergwaar enkele gerestaureerdebunkersvan de Britse troepen uit deEerste Wereldoorlogte zien zijn. In de Sint-Laurentiuskerk in Kemmel is de tentoonstelling ‘Mensen en Grenzen’ te zien. We maken er kort kennis mee.

De tentoonstelling zet de 300ste verjaardag van de Frans-Belgische grens in de streek in de kijker. ieper21

Een volgende stop is aan de Vredestoren in Mesen. De toren en het Ierse Vredespark staan symbool voor de erkenning van het offer van duizenden Ierse soldaten die sneuvelden tijdens de ‘Groote Oorlog’. Tegelijk is het een symbool van verzoening tussen alle inwoners van het Ierse eiland. Intussen wordt stilaan duidelijk dat de gids een ander parcours volgt dan wat gevraagd werd. Later geeft hij toe dat hij zich vergist heeft. De verwachte kerkhofbezoeken zullen niet meer aan bod komen.

 

Onderweg beschrijft de gids het landschap en maakt duidelijk hoe de heuvelachtige streek een grote rol speelde bij het bepalen van de strategie van de strijdkrachten. Dit wordt ook nog geïllustreerd bij het bezoek aan de ‘Pool of Peace’ in Wijtschate.

 

Op 7 juni 1917, naar het einde van de Eerste Wereldoorlog, brachten de Britse troepen van Hill 60 tot Ploegsteert negentien ondergrondse mijnen tot ontploffing. Deze krater in Wijtschate is de grootste van de negentien : 12 meter diep met een doorsnede van 129 meter.

 

De rondrit eindigt op het kerkhof ‘Ramparts Cemetery’ een Brits militair kerkhof gelegen op de Ieperse vestingen, naast de Rijselpoort. Er liggen niet alleen Britten maar ook Canadezen, Australiërs en Nieuw-Zeelanders.

 

Met enige vertraging maken we onze opwachting op het stadhuis. We worden verwelkomd door mevrouw Desomer, schepen van Cultuur. In een korte toespraak verwijst ze naar de evenementen die vanaf volgend jaar zullen plaatsvinden en belicht ze de troeven van de stad Ieper. Tot slot wordt een souvenir van de stad overhandigd aan onze voorzitter.

 ieper20

Na deze lange namiddag smaakt een streekbier in de brasserie ‘De Kazematten’. De honger wordt gestild met een ovenkoek en Paterskaas.

 

Het hoogtepunt van deze dag is ongetwijfeld het bijwonen van de ‘Last Post’. Iedere dag, even voor acht uur, legt de politie het verkeer stil aan de Menenpoort. Leden van het brandweerkorps van Ieper spelen dan om 20 uur de Last Post ter herinnering aan de ‘Groote Oorlog’. Wanneer de Last Post geblazen wordt, herdenkt men niet alleen de gesneuvelden van het Britse Gemenebest, maar evenzeer de Belgische, Franse en andere geallieerden, die meevochten. Het is een korte maar indrukwekkende plechtigheid dagelijks in absolute stilte bijgewoond door honderden belangstellenden. Vandaag worden ook enkele kransen neergelegd.

 ieper-10

Rond 23 uur zijn we terug in Kapelle-op-den-Bos.

 

Paul Delefortrie

 

 

Go to top