Donderdag 10 oktober: Herfstuitstap naar het Europees Parlement
“De trein is altijd een beetje reizen”, maar dan moet hij wel tijdig aankomen en niet overvol zitten. Slechts een gedeelte van onze leden kan opstappen en Mariette besluit met deze groep mee te reizen om de mensen in Mechelen op te vangen.
De conducteur meldt ons dat de directe trein naar Leuven 10 minuten later in Kapelle zal stoppen en uiteindelijk komen wij ook in Mechelen aan, maar missen onze aansluiting in Brussel Noord. Gelukkig is er om 10.30 u nog een trein naar het Luxemburg station en kunnen wij nog genieten van een kop koffie met croissant in “Le Pullman” waar Catherine, de gids van het Seniorencentrum ons opwacht.
In het Europees Parlement worden wij verwelkomd door mevrouw Truus Yperman, die aan de hand van een PowerPoint presentatie ons op een efficiënte en vakkundige manier de werking van het Europees Parlement uitlegt.
De Europese Unie is gegrondvest op vrede, vrijheid, stabiliteit en welvaart.
Kroatië is het 24ste land dat sinds dit jaar deel uitmaakt van de Europese Unie. Elke verkozen afgevaardigde heeft het recht te spreken in zijn of haar eigen taal. Hiervoor zijn er per land drie tolken aanwezig die simultaan vertalen.
De voorzitter van het Europees Parlement is de Duitser Martin Schulz, de voorzitter van de Europese Raad is onze Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Commissie is de Portugees José Manuel Barosso. De EU-raad heeft een roterend voorzitterschap, momenteel is dat Litouwen; het is een forum van de nationale ministers van de lidstaten, dat wetten vastlegt en het beleid coördineert.
Europees parlementslid Mark Demesmaeker komt ons vervoegen en legt ons verder uit hoe het parlement werkt en wat zijn specifieke taken zijn. Hij beantwoordt tevens de vragen van onze leden en geeft ons nog mee dat ze twaalf maal per jaar in Straatsburg zetelen wat een hele verhuis met zich meebrengt. De overige tijd staat het gebouw leeg, wat een enorme kost is. De Fransen liggen echter dwars om alle bevoegdheden naar Brussel over te hevelen.
Door scheurtjes in het plafond van de plenaire zaal kunnen we deze spijtig genoeg niet bezoeken. We zijn al over tijd en gaan nog vlug naar de tweede verdieping waar we een kunstwerk kunnen bewonderen, om daarna naar het hotel Leopold te gaan waar ons in de Oranjerie een heerlijke lunch wacht.
Na de lunch verkennen we met onze gidsen de Europese wijk, gelegen tussen het Warandepark, het Jubelpark en het Leopoldpark. Op het Luxemburgplein staat het geklasseerd gebouw van het voormalige Leopoldstation en centraal op het plein het standbeeld van John Cockerill. We wandelen voorbij de appartementsblokken die zijn opgetrokken voor de Europarlementariërs. De prijzen voor woonruimtes zijn er torenhoog.
Aan de Wiertzstraat bevindt zich de Brusselse vestiging van het Europees Parlement, evenals het Wiertzmuseum dat volgens onze gids meer dan het bezoeken waard is.
Aan het Schumanplein bevindt zich het Berlaymontgebouw waar de Europese Commissie zetelt. Tussen de zetel van het Europees Parlement en de Belliardstraat ligt het Leopoldpark, omringd door de Solvay-bibliotheek en het conservatorium Lycée Jacqmain. Ten oosten van het Schumanplein, op de as van de Wetstraat, ligt het Jubelpark waar het Museum voor Natuurwetenschappen zich bevindt.
We wandelen op en af langs straatjes en trappen en komen aan bij het Résidence Palace, waar de Europese Raad zetelt, gelegen in de Wetstraat, tegenover de Karel de Grote gebouwen, waar de Europese Commissie gevestigd is.
Het “Ei van Van Rompuy” is een onderdeel van de vernieuwing van het Résidence Palace. Het is de volkse benaming van gebouw A van het Résidence Palace.
Door tijdsgebrek moeten we onze wandeling afbreken, want we moeten nog naar “Het Parlamentarium” waar we aan de hand van een persoonlijke mediagids kennis kunnen maken met het ontstaan en de geschiedenis van het Europees Parlement,
de activiteiten en tentoonstellingen, van een interactieve virtuele reis door Europa tot een magische verlichte 3D-kaart van het continent, en een muur met videoboodschappen van onze parlementariërs zijn even boeiend als bijzonder. Het bezoek aan het Parlamentarium is gratis en zeker de moeite waard om privé nog eens uitgebreid te verkennen.
We hebben weer wat bijgeleerd en moe maar voldaan, kunnen we onze terugreis, deze keer zonder problemen, weer aanvatten.
MARIE-JOSE SCHEVERNELS.