Verkenning van het Middeleeuws Brussel - donderdag 16 mei 2019

 

Ik ben gerustgesteld als woensdagavond gemeld wordt dat de treinen de volgende dag opnieuw volgens het boekje zullen rijden. Het was toch even schrikken als, wegens een brand in een seinhuis, dinsdagmorgen het uurrooster van de treinen in de noord-zuidverbinding in de war gestuurd werd.

46 belangstellenden hebben zich ingeschreven voor een kennismaking met het Middeleeuws Brussel.

Aan het Centraal station worden we door een gids verwelkomd. Een tweede gids wacht ons op aan de Kunstberg. Via het BELvue Museum, een museum over de geschiedenis van België, dalen we af om een bezoek te brengen aan de onderaardse ruimtes.

Brussel 1 webVanaf de 11de eeuw bouwden de hertogen van Brabant een paleis dat gedurende 600 jaar steeds uitgebreid en verfraaid werd. Brussel werd toen gedomineerd door het reusachtige Coudenbergpaleis. Keizer Karel en het kruim van de Europese adel verbleven er tussen de 12de en de 18de eeuw. In 1731 verwoestte een brand het prachtige gebouw. Vele resten bleven intact maar verdwenen onder de grond. Nu is het een betoverende archeologische site, een netwerk van gewelfde gangen, zalen en verborgen kamers. Tijdens het bezoek ontdekken we de hoofdgebouwen van het paleis en flaneren we door de Isabellastraat, die nu onder de grond ligt. Van de Aula Magna, de grote staatsiezaal van het paleis, gebouwd tussen 1452 en 1460 blijft vandaag alleen maar het kelderniveau over, juist onder het Koningsplein. In de prestigieuze Aula Magna vonden de belangrijke gebeurtenissen aan het Hof van Brussel plaats, o.a. de troonsafstand (1555) van Keizer Karel.

Na deze boeiende rondleiding met een uitstekende gids wandelen we via de Bozar, het Shell gebouw en de Kathedraal naar het toeristische hart van de stad. ‘Chez Leon’ genieten we van een typisch Brussels gerecht : boerenworst en stoemp.

Er Brussel 2 webrest weinig tijd voor een uitgebreide namiddagwandeling. Via het Beursplein, waar de heraanleg van de straten volop aan de gang is, wandelen we naar de Sint-Katelijnekerk. De oude kerk werd in 1893 afgebroken, met uitzondering van de barokke klokkentoren uit 1629, die nu vrij staat.

Vlakbij bevindt zich de Baksteenkaai die gebruikt werd om de boten geladen met bakstenen uit de streek Mechelen-Boom af te laden. Vandaag zien we hier talrijke vishandelaars en visrestaurants. Op weg naar de Grote Markt lopen we nog even door de Sint-Gorikshallen, een gebouw met een uitzonderlijke architectuur, nu een tentoonstellings- en evenementenruimte gewijd aan het erfgoed en de levenswijzen in de hoofdstad.

Tot slot van deze dag worden de deelnemers vergast op een afsluitend drankje in “Le Roy d’Espagne”.

Paul

Go to top