Uitstap naar de haven van Antwerpen en bezoek aan Lillo met de “Fanfaar”op 5 September 2017-09-28.
De zon is al van de partij als we om 7.30h verzamelen aan de sporthal van Eternit voor onze uitstap naar de haven van Antwerpen en Lillo.
De rit naar het OCHA (Opleidings Centrum Havenarbeiders Antwerpen - gelegen aan de Zomerweg in de haven van Antwerpen) verloopt uitzonderlijk vlot. In de kantine van de havenarbeiders krijgen we een koffiekoek met koffie of thee aangeboden.
We maken kennis met de gidsen die ons gaan begeleide tijdens het bezoek aan de haven. Het zijn 2 enthousiaste mannen die van wanten weten, ze brachten heel hun loopban door in de haven. Omdat de strenge veiligheidsvoorschriften moeten nageleefd worden moeten ook wij een fluovestje en helm dragen.
Met de autobus beginnen aan onze tocht door de haven - de eerste stop is bij BNFW (Belgian New Fruit Wharf). Daar krijgen we uitleg over de verschillende schepen die aanleggen in de haven van Antwerpen en wat de verschillende aanduidingen op het schip betekenen : o.a de diepte van het schip en waar de sleepboten mogen duwen tegen de romp van het schip. Op BNFW krijgen we informatie over het lossen van de bananen. Eenmaal aan de kade worden ze opgeslagen in koelruimtes om ze daarna met speciale vrachtwagens te vervoeren.
Vervolgens gaat onze trip naar de Zuidnatie, daar wordt voornamelijk stukgoed behandeld. Samen met onze gidsen maken we een wandeling door de magazijnen en we krijgen we meer te weten over de afmetingen van de verschillende containers en hoe die containers behandeld worden.
Na dit bezoek volgt een rondrit door de haven voor een globaal overzicht . Zo rijden we o.a. voorbij het nieuwe en indrukwekkende havengebouw, ontworpen door de bekende architecte Zaha Hadid. Een rondrit door de haven zou niet volledig zijn als we niet voorbij de petrochemische bedrijven en de raffinaderijen zouden rijden. Deze industrie is heel belangrijk voor de haven van Antwerpen. Via de de Boudewijn- en Cauwelaertsluis rijden we terug naar het OCHA waar we onze vestjes en helmen inleveren.
Dan is het tijd om naar Lillo te rijden - daarvoor is een omweg via Zandvliet nodig omwille van wegeniswerken aan de Scheldelaan. In “Het Landhuis”, het oude gemeentehuis van Lillo, staan de tafels gedekt. Daar genieten we na een aperitief van een smakelijke lunch met wijn afgerond met dessert en koffie.
Aan het einde van de lunch kwam “den Dockx” ons verrassen. Hij is de pseudo- burgemeester van Lillo, hoofd van de kleinste fanfare van België en uitgever van het “Gazetje van Lillo”. Samen met hem en de fanfare maken we een wandeling door Lillo.
Onderweg zingt Kris Dockx liedjes die gerelateerd zijn aan de rijke geschiedenis van het kleine dorpje Lillo. Zijn sappige verhalen, over het wel en wee van Lillo, zijn heel boeiend. We wandelen uiteraard naar het haventje van Lillo. Daar hebben we een prachtig zicht hebben op de haven en de stad Antwerpen.
De tocht eindigt in het “kruitmagazijn” waar hij samen met zijn fanfare een show opvoert die volledig gebaseerd is op hoe het was in de “goede oude tijd”. Hij heeft daar een verzameling met allerlei attributen die animatoren vroeger gebruikten op kermissen, braderijen en andere feestelijkheden. De opgevoerde stukjes zijn een combinatie van humor met onderliggende levenswijsheden. Hij gaat daarbij geen enkel onderwerp uit de weg. Natuurlijk krijgt de politiek regelmatig een veeg uit de pan.
Rond 17.30h stappen we op de autobus terug richting Kapelle op den Bos waar we iets na 18h uur aankomen
Het was een mooie dag met in de voormiddag interessante informatie over de haven van Antwerpen en in de namiddag een ludieke ervaring in Lillo.
Willy Tielemans en Walter Van de Wiele