dinsdag 16 mei 2017 - uitstap naar Eindhoven

 

De lente uitstap met de Vriendenkring heeft Eindhoven als bestemming. Dagelijks brengt de morgenradio ons op de hoogte van het fileleed op de Antwerpse ring. We vertrekken dan ook tijdig aan het Sportcentrum van Eternit. Vandaag is het echter uitzonderlijk rustig zodat we vóór het afgesproken uur in Eindhoven arriveren. Geen nood, de koffie staat klaar in het DAF museum en even later zorgt de bakker voor een ruime keuze aan lekkere taartjes.

IMG 20170516 150251 web red

De wortels van het bedrijf liggen in een voormalige bierbrouwerij. Gepensioneerde DAF medewerkers staan er klaar voor een rondleiding. Onze kennismaking begint op de eerste verdieping waar een uitzonderlijke collectie personenwagens staat te pronken, waaronder een aantal prototypen die nooit in productie zijn gegaan. Opengewerkte modellen tonen de vele mogelijkheden van de traploze aandrijving ( variomatic ) die heden ten dage wereldwijd wordt toegepast. Meer dan 60 personenwagens geven een beeld van de auto's die DAF in het verleden bouwde en die in binnen- en buitenland grote faam verworven. Het museum beschikt ook over meer dan 50 vrachtwagens en speciale voertuigen zoals de Dakar trucks en de bus waarvan het Koninklijk Huis zich bediende bij speciale gelegenheden.

DSC02109 web red

Tijdens de rondleiding maken we ook kennis met de originele constructiewerkplaats waar Hub Van Doorne, de stichter van Van Doorne's Automobielfabriek ( DAF ) gestart is. Die werkplaats is in feite een grote smidse die laat zien welke gereedschappen toen gebruikt werden. Er is ook een mooi dorpsplein ingericht, met winkeltjes uit de dertiger jaren, een gezellig café en een replica van het kantoor van de Van Doorne´s.

DSC02110 web red

Op veel plaatsen in het DAF museum waant men zich in het midden van de vorige eeuw toen er nog voertuigen werden gefabriceerd zonder allerlei moderne snufjes. Men snuift de romantiek van de tijd zonder elektronica. Gedurende bijna twee uren genoten we van deze kennismaking met een enthousiaste en onderlegde gids.

DSC02098web red

Het weer is uitstekend zodat we ons te voet naar het restaurant ‘De Oude Rechtbank’ begeven. Deze eetgelegenheid heeft zich gevestigd in een voormalige rechtbank, een statig pand in het centrum van de stad. Op het menu staat een vegetarisch soepje en Brabantse asperges met vlees of vis. Het smaakt en de sfeer is opperbest.

IMG 20170516 110641 web red

Nu volgt nog een stadswandeling. Iedere gids volgt zijn eigen parcours. We maken onder andere kennis met diverse Philips gebouwen verspreid over de stad en met heel wat moderne architectuur.
Eindhoven lijkt een vrij rustige stad te zijn met evenwel tal van horeca gelegenheden. We lopen even door het restaurant ‘Kazerne’, een voormalige rijkswachtkazerne en industriële loods, nu omgebouwd tot een hippe eetgelegenheid met opvallend veel actueel design van zowel startende als gevestigde designtalenten.

We stappen ook even binnen in de Sint-Catharinakerk. Het neogotische gebouw is ontworpen door architect Pierre Cuypers en geldt als een vroeg hoogtepunt in diens carrière. Het opvallendste kenmerk van de kerk zijn de twee torens, die beide 73 meter hoog zijn en naar voorbeelden uit de Franse gotiek verschillend van vorm zijn. Cuypers haalde hiervoor zijn inspiratie bij de kathedraal van Chartres.

Vooraleer de terugkeer aan te vatten genieten we nog van een afsluitend drankje in het gezellige ‘Wielercafé Velosoof’.

Paul

Go to top