Verslag dagfietstocht 23/07/2015 - met bezoek aan brouwerij Duvel Moortgat.

 

Op donderdag 23 juli, een uitgelezen zomerse dag, vertrekken we met 25 sportievelingen voor een ‘aangepaste’ Duvelstocht. Door de onvoorziene sluiting van de fietsbrug over de Nete hebben we een vernieuwd parkoers voor de “Duvelroute” voorzien.

Stipt om 9,45uur starten we onze tocht door Kapelle en fietsen over de brug, hier wachten Irene, Willy en Petrus ons op. In Leest staat Mia ons op te wachten, nu zijn we volledig.

We volgen de Zenne, jarenlang een stinkende rivier, nu met proper water en een weelderige plantengroei met vele bloemen op de oevers; we zien er eenden duiken en ook een sierlijke zwaan die dobbert op het water. We volgen de Zenne tot het Zennegat, rijden over het nieuwe fietsbrugje om de Rupeldijk te volgen tot Klein-Willebroek.

We hebben kunnen genieten van de natuur langs de verschillende waterlopen waar we langs rijden. Het is ook aangenaam fietsen want het is verlofperiode en we hebben weinig hinder van voorbijrazende wielertoeristen. Na +-17km. genieten we van een drankje op het terras van taverne “Sacchetti’s” in Klein-Willebroek.

Vanaf hier rijden we langs rustige wegen naar Willebroek, waar we over de “Brug der zuchten” fietsen, naar het vernieuwde station waar de omgeving fietsvriendelijk werd aangelegd. We volgen even de weg naast het spoor en vervolgens rijden we nog door een ongerept stukje natuur naar Ruisbroek. Ruisbroek is vooral gekend door de grote overstroming in 1976, waar het water tot 3meter hoog stond; deze aanduiding is nog te zien op enkele gevels van de woningen. We fietsen naar de dijk van het kanaal Brussel-Schelde, en volgen het brede zeekanaal tot Wintam-centrum. Rustig naast mekaar al keuvelend kunnen we de omgeving bewonderen. We volgen het fietsknooppuntenparkoers door de smalle straatjes met kleine huisjes naar Eikevliet. Hier vloeit de Vliet, nu afgesloten, deze was verantwoordelijk voor de grote overstroming van Ruisbroek.

We fietsen verder naar Puurs, waar we lunchen na +-35km. in “het Hof van Coolhem”. De tafels zijn voor ons gedekt op het terras; parasols beschermen ons tegen de zon en hier kunnen we genieten in een mooi rustgevend kader van een lekkere lunch.

Na het middageten zijn er nog ca.7km. af te leggen tot Breendonk. Bert Lagasse heeft ons verlaten, hij zou vandaag nog vertrekken voor een reis.

Aan een gezapig tempo fietsen we langs rustige wegen naar brouwerij Moortgat Duvel, waar we verwacht worden om 16uur voor de rondleiding. Een professionele gids staat ons op te wachten en verwelkomt ons in de zaal met een introductiefilmpje. Voor de start van de rondleiding krijgt ieder een ‘waardevol’ armbandje met 3 speldjes, ook moet een geel hesje aangetrokken worden. We volgen de gids die ons het ganse verhaal van het brouwproces uitlegt en laat zien, afwisselend met nuttige anekdotes! Voor een “Duvel” zijn er 90 dagen nodig vooraleer het gedronken kan worden! Duvel wordt naar alle hoeken van de wereld getransporteerd.

We bezoeken ook de indrukwekkende bottelarij, waar op de lopende band de teruggebrachte flesjes gesorteerd, gespoeld, gekeurd, gevuld, gestopt, met etiketten voorzien, in kratten gezet en gestapeld worden. Het is er warm en heel lawaaierig, alles gebeurt automatisch alleen enkele mensen doen er controle.

In Breendonk wordt niet alleen Duvel gebrouwen ook nog andere bieren worden hier gebotteld; zoals Vedett, Bel-pils, 3 soorten abdijbieren van Maredsous, Chouff, Liefmans.

Na de rondleiding is er een schenkinitiatie Duvel, we leren hoe je de godendrank Duvel correct inschenkt.

Met de speldjes op ons speciale armbandje hebben we recht op 2 consumpties naar keuze. Ieder maakt zijn keuze volgens eigen smaak en gezellig zitten we samen op het terras van de ontvangstzaal. Een speciale houten blok met voor ieder een zakje met “kaasfrietjes” wordt ons nog aangeboden. Wat is het leven fijn met een glas Duvel en een stukje kaas Maredsous!

We hebben nog belegde broodjes voorzien, die meer dan welkom zijn.

Om 18,30uur is de proeverij gedaan en we krijgen voor het 3de. speldje van ons armbandje nog een aandenken: een origineel Duvel degustatieglas.

Goedgezind en vrolijk verlaten we de brouwerij.

We vertrekken samen naar Tisselt, onderweg verlaten volgens afspraak enkelen de groep, zij nemen de kortste weg naar huis. Rond 19uur zijn we aan het einde van onze tocht, gebruind door de zon komen we toe op de parking van de Sporthal Eternit waar we afscheid nemen.

We hebben allen een fijne dag beleefd, met stralend fietsweer, zonder lekke banden of minpunten.

Misschien tot volgend jaar?

 

Mariette.

Go to top