Dinsdag 22 juli 2014: Dagfietstocht naar Meise met bezoek aan de Nationale Plantentuin.

 

35 fietsers staan om 9 uur klaar voor een dagtocht van +-47km, met bezoek aan de Plantentuin te Meise. Sommigen hebben met de fiets al kilometers in de regen afgelegd; ze komen van Dilbeek, Brussel, Keerbergen, Mechelen, Hombeek…

Maar in Kapelle bij de start is het droog en de temperatuur is ideaal om te fietsen.

We rijden naar het kanaal en volgen de dijk tot Humbeek; hier wachten nog 2 sportieve Etersenioren ons op. We verlaten de vaart en fietsen langs verkeersluwe straten en smalle paadjes naar Beigem, Grimbergen tot Meise. We nemen de fiets-wandelbrug om de A12 over te steken, en staan aan de ingang van de Plantentuin, waar nog 2 moedige niet-fietsers ons opwachten.

Vooraleer we het bezoek starten gaan we onze dorst lessen in “De Voile Rouge” en merken dat er 3 personen ontbreken. Karel had onderweg een mankement aan de fiets en is geholpen door 2 bereidwillige mannen, zij komen een tiental minuten later toe.

Iets later dan voorzien starten we ons bezoek aan de Plantentuin, 2 gidsen wachten ons op aan de ingang voor de rondleiding.

Onze gids wandelt met ons door de brede rechte laan naar de kasteeltuin, ondertussen wordt er regelmatig halt gehouden en wordt de geschiedenis van de Plantentuin verteld.

De Belgische Staat kocht het Domein van Bouchout in 1938 waar Charlotte, de zus van koning Leopold II woonde. Verschillende planten en bomen werden hier verzameld, ook de bibliotheek en het herbarium kregen een nieuw gebouw. In 1965 werd de Plantentuin opengesteld voor het publiek; regelmatig zijn er tentoonstellingen, ateliers, themawandelingen, rondleidingen om de gigantische verzameling inheemse en uitheemse planten voor iedereen open te stellen.

Planten uit alle hoeken van de wereld zijn te zien, we bezoeken enkele kassen van het plantenpaleis waar de planten groeien volgens het klimaat van de streek van afkomst; van warm naar zeer warm, van droog naar vochtig.

We eindigen de rondleiding om 12,30uur, de gids nodigt ons uit nog eens terug te keren en reclame te maken bij vrienden en kennissen om dit prachtig domein te bezoeken.

In de Oranjerie staan de tafels gedekt voor de lunch, terwijl we wachten op de andere groep is een frisse pint of glaasje wijn welkom.

De bediening gebeurt vlot en het eten is lekker, ook drank is er voldoende en de sfeer is prima.

Na het middageten gaan we fietsen, want er wacht ons nog +-30km. We rijden naar Grimbergen, passeren de Liermolen en de Tommenmolen en genieten van de hobbelige kasseien! Aan de Verbrande Brug rijden we over het kanaal naar Vilvoorde. We hebben nog een hindernis te nemen want we moeten met een klein veer in groepjes overzetten. Maar de man van de veerdienst komt niet opdagen en we fietsen langs het industriegebied naar de Zenne; de Zennedijk volgen we tot Eppegem.

Hier is een halte voorzien in het kleine cafeetje aan de kerk waar voor weinig geld een heerlijk biertje kan gedronken worden.

Nadat iedereen verzadigd is vertrekken we voor het laatste deel van onze tocht; enkelen verlaten ons, zij nemen vanaf hier de kortste weg naar huis.. Rond 18uur komen we in Kapelle aan met 32, waar we samen afsluiten met een drankje.

Nog dank aan Frans Schaerlaeken voor de spontane hulp, hij heeft ons weer veilig de kruispunten laten oversteken.

Het is een mooie dag geweest met een toffe groep.

M. De Laet

Go to top