Dinsdag 7 mei 2013 : Excursie naar het Dr. Guislain museum en de haven van Gent

 

 

Het psychiatrisch centrum Dr. Guislain bevindt zich buiten de stadskern van Gent en werd gebouwd in 1857. Het project was baanbrekend in België en de modelinstelling trok bezoekers uit heel Europa.

Gent2Het gebouw met diverse interessante architectonische elementen ontsnapte gelukkig aan de bouw- en afbraakwoede in de tweede helft van de 20ste eeuw.

Vandaag doet een gedeelte van het gebouw dienst als museum en is gewijd aan de geschiedenis van de psychiatrie. Naast een permanente tentoonstelling hebben er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen plaats. Momenteel loopt er de tentoonstelling ‘Nerveuze Vrouwen’. Dit was dan ook de aanleiding om met de leden van de Vriendenkring een gegidst bezoek aan te vragen.

Gent3De tentoonstelling gaat over zeven relaties patiënte-psychiater en toont hoe de geneeskunde en de psychiatrie omgingen met de vrouw door de jaren heen. De bekendste namen die aan bod komen zijn Sigmond Freud ( psychiater ) en Marilyn Monroe ( patiënte ). Voor alle vrouwen op deze tentoonstelling is kunst belangrijk in hun leven en dat komt dan ook ruim aan bod. Historische documenten wisselen af met hedendaagse kunst.

We werden rondgeleid door vier gidsen waaronder de conservator en artistiek leider Patrick Allegaert. Hij zegt : ‘Nerveus had vroeger een zwaardere betekenis dan nu. In de 19de eeuw bedoelde men meer het neurasthenische, de zenuwmoeheid. Zowel publiek als in de psychiatrie werd dit meer aan vrouwen dan aan mannen gelinkt, vrouwen worden al eeuwenlang als ‘nerveuzer’ beschouwd dan mannen, maar in de praktijk is dit niet bewezen. Vrouwen werden ook om andere redenen in de psychiatrie weggestoken, zoals geheime relaties of ongewenste zwangerschappen’.

Gent 1Dit bezoek was niet alleen boeiend omwille van het tot de verbeelding sprekende relaas psychiater en zijn patiënte maar ook omwille van de talrijke kunstwerken die bij deze gelegenheid tentoon gesteld werden.

Na het aperitiefje en de lekkere lunch met een glaasje wijn in het mooie kader van ’t Boerenhof in Oostakker stond een bezoek aan de haven van Gent op het programma. Een gids loodste de bus door het uitgebreide havengebied.

De haven wordt vooral gebruikt voor het laden en lossen van bulkgoederen en containers. We zijn verrast door de grootte van het gebied maar zijn tevens verwonderd over het feit dat we de indruk hebben dat er weinig activiteit is. Er is echter zoveel geautomatiseerd dat wat we zien een verkeerd beeld geeft. Het havengebied telt 5 dokken en zorgt voor 30 000 directe en 40 000 indirecte jobs. Belangrijke activiteiten zijn o.a. automobielnijverheid, staal, papier en bio-energie.

Tijdens een stop langs de autosnelweg hebben we nog de gelegenheid na te praten over deze boeiende dag.

 

Paul Delefortrie

 

Go to top